s
În al doilea trimestru al anului 2012, disparitățile de pe piața muncii și din sectorul social continuă să existe între statele membre, înregistrându-se în același timp o creștere a ratei șomajului și a sărăciei copiilor, precum și o deteriorare a situației financiare a gospodăriilor, după cum reiese din Buletinul trimestrial privind ocuparea forței de muncă și situația socială al Comisiei Europene. UE se află într-o perioadă de recesiune sau pe punctul de a intra în recesiune de la sfârșitul anului 2011, iar percepția generală este că situația economică a atins nivelul cel mai scăzut în ultimii trei ani. În acest context, probabilitatea de a găsi un loc de muncă rămâne redusă în comparație cu anii anteriori crizei.
Comisia Europeană a lansat o strategie pentru a impulsiona crearea de locuri de muncă și creșterea economică în sectoarele culturale și creative din UE. Aceste sectoare, deși reprezintă deja până la 4,5% din produsul brut al Uniunii Europene și până la 8,5 milioane de locuri de muncă în UE se confruntă cu provocări majore ca urmare a digitalizării și globalizării, precum și ca urmare a unei fragmentări accentuate a piețelor de produse culturale și lingvistice. Accesul la finanțare rămâne o dificultate majoră.
536 de cercetători de elită aflați la începutul carierei vor beneficia de fonduri în valoare totală de aproape 800 de milioane EUR pentru a dezvolta idei inovatoare în domeniul cunoașterii și pentru a-și crea propriile echipe de cercetare implicând peste 3 000 de doctoranzi și postdoctoranzi, după cum a anunțat Consiliul European pentru Cercetare (ERC).
În 2011, peste 21.000 de lucrători concediați din cauza crizei economice și a efectelor globalizării au fost ajutați să găsească noi oportunități de locuri de muncă prin Fondul european de ajustare la globalizare (FEG), potrivit unui raport adoptat pe 4 septembrie 2012 de Comisia Europeană. Fondul de ajustare la globalizare al UE a acordat, în 2011, o sumă totală de 128 de milioane EUR pentru sprijinirea acestor lucrători în douăsprezece state membre (Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Polonia și Portugalia).
Comisia Europeană propune crearea, până în 2020, a unei hărți digitale a fundului marin al apelor europene prin colectarea datelor existente într-o singură bază de date coerentă, accesibilă tuturor și lansează o consultare, deschisă până pe 15 decembrie 2012, privind modul în care poate fi atins acest obiectiv. Unul dintre avantajele acestui proiect ar fi și crearea unor oportunități clare de ocuparea a forței de muncă, după cum se precizează într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.
În perioada 6-7 septembrie 2012, Comisia Europeană va organiza o conferință importantă privind politica ocupării forței de muncă, sub titlul "Locuri de muncă pentru Europa". Conferința se va axa pe Pachetul pentru ocuparea forței de muncă prezentat de Comisie la 18 aprilie 2012 și pe rezultatele din 2012 ale Semestrului european. De asemenea, vor fi luate în considerare și o serie de conferințe pe care Comisia le-a organizat în cursul anului 2011, în scopul de a explora noi dimensiuni ale politicii ocupării forței de muncă, în special în ceea ce privește funcționarea piețelor europene ale muncii, evoluția salariilor, flexisecuritatea într-un context de criză și inegalitățile.
Comisia Europeană a prezentat miercuri, 18 iulie, raportul în cadrul mecanismului de cooperare și verificare (MCV), privind România. Raportul se referă la o perioadă de cinci ani, de la aderarea României la EU în 2007, și prezintă evaluarea Comisiei privind progresele înregistrate de România în cursul acestei perioade, concentrându-se pe reforma sistemului judiciar și combaterea corupției.
În nr. 6/2012 al Revistei de drept social-dreptul muncii și securității sociale, fondator av. Costel Gîlcă, editura Rosetti Internațional a fost publicat articolul „Protecție mai mare pentru lucrătorii detașați în cadrul prestării de servicii la nivel european” al av. Simona Vlad Ciubotaru, doctorand la Universitatea Tor Vergata din Roma.
Reprezentanți ai religiilor creștină, musulmană și evreiască și ai comunităților hindusă și Bahá'í din întreaga Europă s-au întâlnit la Bruxelles sub moto-ul „Solidaritatea între generații: definirea unui cadru pentru societatea de mâine în Europa”. Principalele subiecte de dezbatere au fost solidaritatea între generații și alte provocări demografice importante pentru Europa, cum ar fi combaterea șomajului, încurajarea îmbătrânirii active, reconcilierea muncii și a vieții private. Președintele CE Barroso i-a încurajat pe liderii confesiunilor religioase să se angajeze într-un dialog public și să arate contribuțiile specifice pe care bisericile și comunitățile religioase le pot aduce pentru a explica nevoia de solidaritate.
Un raport recent la Comisiei Europene reliefează faptul că, în ciuda angajamentelor asumate de statele membre de a promova educația favorabilă incluziunii, copiii cu nevoi educaționale speciale și adulții cu dizabilităţi continuă să se confrunte cu probleme. În prezent, există aproximativ 45 de milioane de cetățeni ai UE de vârstă activă cu o dizabilitate și 15 milioane de copii cu nevoi educaționale speciale, iar în unele cazuri, aceștia sunt privați complet de oportunități educaționale, precum și de ocupare a unui loc de muncă.
Reprezentanţa Comisiei Europene în România organizează luni, 9 iulie 2012, evenimentul de lansare a noului apel de propuneri de proiecte în domeniul cercetării şi inovării pentru 2013, în valoare totală de 8,1 de miliarde de euro (din totalul de 10,8 miliarde dedicate cercetării şi inovării în 2013). Apelul de propuneri reprezintă angajamentul Comisiei Europene de a acţiona pentru promovarea creşterii economice şi creării de locuri de muncă în Europa.
În 2012, în cadrul Premiilor European Language Label, iniţiativă a Comisiei Europene, care recompensează de peste 10 ani inovaţia şi creativitatea în domeniul învăţării şi predării limbilor, vor fi acordate Distincţiilor individuale European Language Label, care reprezintă o recunoaştere a iniţiativei şi a muncii depuse de cadrele didactice care predau una sau mai multe limbi diferite de limba lor maternă, cu scopul de a încuraja, de a susţine şi de a promova educaţia lingvistică.
Comisia Europeană și-a prezentat strategia de stimulare a fabricării pe scară industrială a produselor bazate de TGE-uri (tehnologii generice esențiale), care urmărește să țină pasul cu principalii concurenți internaționali ai UE, să relanseze creșterea economică în Europa și să creeze locuri de muncă în industrie, abordând în același timp provocările societale arzătoare din zilele noastre, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.
Surse comunitare, citate de Agerpres, precizează că o decizie a Comisiei Europene privind plăţile din cadrul Programului operaţional sectorial dezvoltarea resurselor umane (POSDRU) va fi comunicată României în luna septembrie, în prezent proiectul raportului de audit al Comisiei Europene nefiind încă finalizat.
Comisia Europeană a lansat o campanie la nivelul celor 27 de state membre UE menită să atragă tot mai multe tinere spre studiul științelor, al tehnologiei, al ingineriei și al matematicii şi, ulterior, să se îndrepte către o carieră în cercetare, după cum se precizează într-un comunicat de presă al instituţiei. Prima parte a campaniei se va adresa adolescentelor din licee, sub sloganul „Science: it's a girl thing”. Într-o a doua etapă, scopul campaniei va fi să încurajeze studentele să se dedice unei cariere științifice.
Legislația olandeză care supune finanțarea studiilor în străinătate condiției privind reședința instituie o inegalitate de tratament între lucrătorii olandezi și lucrătorii migranți, potrivit deciziei Curții Europene de Justiție din 14 iunie 2012 în cauza în cauza C-542/09 Comisia vs.Țările de Jos. Potrivit unui comunicat de presă al CJUE,Țările de Jos nu au dovedit că această condiție privind reședința, „a celor trei ani din șase ani”, nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivului constând în promovarea mobilității studenților.
În prezent, romii – minoritatea cea mai numeroasă din Europa – sunt adesea victime ale rasismului, discriminării și excluziunii sociale. Mulți copii romi trăiesc încă pe străzi, în loc să meargă la școală. Deseori, romii nu beneficiază de șanse reale pe piața forței de muncă. Femeile rome sunt în continuare victime ale actelor de violență și exploatării.
În ședința de din 23 mai, Guvernul României a aprobat Planul de măsuri preliminare propus pentru remedierea deficiențelor constatate în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), în urma prezentării situației derulării programului.
Comisia Europeană a anunțat într-un comunicat de presă că, în cadrul conferinței desfășurate cu ocazia Zilei Maritime Europene, care a avut loc în zilele de 21 și 22 mai, la Göteborg, în Suedia, reprezentanții patronatelor și sindicatelor UE din sectorul pescuitului marin au semnat un acord destinat să le asigure pescarilor condiții decente de lucru la bordul navelor de pescuit, acord referitor la cerințele minime în ce priveşte condițiile de angajare, cazare și alimentație, siguranța la locul de muncă și protecția sănătății, asistența medicală și securitatea socială. Acest acord implementează, la nivelul UE, Convenția Organizației Internaționale a Muncii (OIM) privind „munca în sectorul pescuitului”.
Într-o conferință de presă pe care a susținut-o luni, 21 mai, prim-ministrul Victor Ponta a declarat că a primit, din surse neoficiale, informații potrivit cărora Comisia Euroepană ar putea sista din nouă plățile din cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cauza identificării unor neregularități în sistemul de gestionare a programului. Comisia a realizat în lunile aprilie-mai 2 misiuni de audit în România ce au vizat programul POSRDU de când a început să funcționeze și până în prezent, iar rezultatul auditului va fi cunoscut în câteva zile.
Comisia Europeană lansează „Primul tău loc de muncă EURES”, un proiect pilot menit să-i ajute pe tineri să găsească un loc de muncă într-o altă țară din UE, ca parte a soluției la criza șomajului din Europa, potrivit unui comunicat de presă publicat pe 21 mai. Într-o primă fază, inițiativa își propune îmbunătățirea mobilității transfrontaliere pentru 5 000 de persoane. Aceasta va servi, totodată, drept teren de testare pentru transformarea EURES – rețeaua serviciilor de ocupare a forței de muncă din statele membre – într-un serviciu paneuropean de ocupare a forței de muncă.
În anul universitar 2010-2011, peste 231 000 de studenți au primit burse „Erasmus” pentru a studia sau pentru a se forma în străinătate, ceea ce reprezintă un nou record și o creștere cu 8,5% față de cifra din anul precedent, a anunțat Comisia Europeană pe 8 mai. Programul Erasmus oferă tinerilor competențe vitale pentru stimularea capacității acestora de inserție profesională, care vor favoriza dezvoltarea lor personală, punând accentul pe învățarea limbilor străine, adaptabilitate, sensibilizarea interculturală și aptitudini de conducere.
Într-un discurs susținut înaintea reuniunii bianuale a miniștrilor învățământului superior de la București, în cadrul procesului de la Bologna, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, Androulla Vassiliou a transmis statelor membre că, pentru a răspunde crizei și șomajului în continuă creștere în rândul tinerilor, trebuie să își modernizeze urgent sistemele de învățământ superior și să elimine obstacolele din calea unui Spațiu european al învățământului superior (SEIS) pe deplin funcțional.
Comisia Europeană a dat publicității concluziile ultimului raport anual privind egalitatea de gen. Acesta analizează progresele înregistrate în 2011 în rezolvarea discrepanțelor rămase între femei și bărbați în ceea ce privește încadrarea în muncă, în economie și în societate, în general. Principala concluzie a raportului este faptul că egalitatea de gen se reflectă pozitiv în economie.
Comisia Europeană a anunțat lansarea campaniei „We Mean Business” menită, în principal, să încurajeze societățile să creeze mai multe plasamente pentru stagiari pentru a spori competențele tinerilor și capacitatea de inserție profesională a acestora. În plus, stagiile pot contribui la realizarea tranziției mai ușoare de la educație și formare profesională la un prim loc de muncă bun.