Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a fost solicitată de o instanţă din Spania, în cadrul procedurii chestiunilor prejudiciale, să răspundă la următoarea întrebare:
„o lege naţională [în speţă, art. 37 alin. (4) din Statutul lucrătorilor] care acordă exclusiv mamelor care lucrează în calitate de salariate dreptul la o pauză de alăptare plătită...pauză ce se acordă la cerere şi este plătită de angajator,...şi care, dimpotrivă, nu acordă acest drept taţilor salariaţi, aduce atingere principiului egalităţii de tratament, care interzice orice discriminare bazată pe sex recunoscut de art. 13 CE [în prezent art. 19 TFUE], de Directiva nr. 76/207 şi de Directiva nr. 2002/73?"
În cauza aflată în judecata instanţei spaniole, un lucrător i-a cerut angajatorului să-i acorde pauza zilnică plătită de alăptare a copilului nou-născut, dar angajatorul respectiv a respins cererea cu motivarea că numai lucrătoarele salariate au dreptul la această pauză zilnică de alăptare, iar soţia lucrătorului solicitant nu era salariată având statutul de lucrător independent.
Potrivit statutului lucrătorilor [Estatuto de los trabajadores, art. 37 alin. (4)], „Lucrătoarele au dreptul să întrerupă lucrul timp de o oră, care poate fi împărţită în două fracţiuni, în scopul alăptării copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 9 luni. În acelaşi scop, la cererea lucrătoarei, acest drept poate fi înlocuit cu o reducere a duratei zilei de lucru cu o jumătate de oră. De această întrerupere pot beneficia fie mama, fie tatăl în cazul în care ambii lucrează."
Soluţia Curţii:
"Art. 2 alin. (1), (3) şi (4), precum şi art. 5 din Directiva nr. 76/207 „trebuie interpretate în sensul că se opun unei măsuri naţionale...care prevede că lucrătorii de sex feminin care sunt mame ale unui copil şi care au statutul de lucrător salariat pot beneficia de o pauză, în diverse modalităţi...în timp ce lucrătorii de sex masculin care sunt taţi ai unui copil şi care au acelaşi statut nu pot beneficia de aceeaşi pauză decât în cazul în care şi mama acestui copil are statutul de lucrător salariat."
Comentarii