s Curierul Judiciar - numărul 6 din iunie 2011

Index reviste

Revista de Drept Social

Vezi toate numerele

Revista Română de Dreptul Muncii

Vezi toate numerele

Curierul Judiciar

Vezi toate numerele

Dreptul

Vezi toate numerele

Raporturi de Muncă

Vezi toate numerele

Curierul Judiciar - numărul 6 din iunie 2011

C. H. Beck

Cuprins

Editorial

Gheorghe PipereaDreptul civil comercial

Dialoguri

In dialog cu Valerius M. Ciuca: Despre  judecatori, invatamantul juridic si justitie

Curier legislativ: 1 iulie – 15 august 2011

Romania in fata CEDO Sipos c. Romania  cu nota de Anca Stoian

Jurisprudenta comentata

Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a V-a comerciala, Decizia nr. 886/2010 Nota de Avocat Mihail C. Barbu

Dreptul de control al asociatului neadministrator in sensul de a avea acces la sediu si la toate documentele societatii este supus unei limitari date de aceea ca dreptul de control trebuie exercitat cu buna-credinta fara a se transforma intr-un mijloc de sicana de natura a perturba considerabil activitatea curenta a administratorului societatii.

Articole

Titlu: Transferul de parti sociale reglementat de art. 202 din Legea nr. 31/1990 Autor: Avocat Liviu Pancescu

Intre cocontractanti, momentul la care se realizeaza transferul de parti sociale catre persoane din afara societatii este in continuare la latitudinea partilor contractante, dar posibilitatea exercitarii drepturilor date de calitatea de asociat este amanata (…) Dobanditorul va putea sa exercite drepturile nascute din calitatea de asociat doar incepand cu data expirarii termenului de opozitie sau cu data comunicarii hotararii de respingere a opozitiei. Pana la implinirea termenului, drepturile specifice calitatii de asociat vor fi exercitate in continuare de instrainator.

Jurisprudenta comentata

Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia nr. 251/2011 Nota de Lector univ. drd. Lucian Arnautu

Invocarea principiului precautiei nu poate conduce la obtinerea reparatiei unui prejudiciu nedovedit, care este doar ipotetic si incert. Principiul precautiei, inserat pentru prima oara in art. 130R din Tratatul Uniunii Europene de la Maastricht, reprezinta un deziderat al legiuitorului european menit sa isi arate eficacitatea in plan legislativ. Acest principiu nu poate constitui un temei al raspunderii civile delictuale, deoarece nu vizeaza o reparatie efectiva a unui prejudiciu cert si actual sau viitor, dar sigur ca se va produce.

Articole

Titlu: Stipulatia pentru altul de lege lata si in lumina Noului Cod civil Autor: Gabriel Constantinescu

Institutia stipulatiei pentru altul este o regula generala. Ea a devenit un mecanism juridic original concretizat prin mijlocirea actului juridic, stipulantul infaptuindu-si interesele materiale sau morale pe cale ocolita. In nici un caz nu este o simpla clauza intr-un act juridic (sarcina). Nasterea dreptului subiectiv este independenta de vointa beneficiarului, el avand o existenta de sine statatoare fara a apartine cuiva o perioada determinata de timp. Existenta patrimoniului ca atribut al personalitatii juridice nu se mai justifica, locul sau fiind luat de realitatea juridica ca structura virtuala supraordonata. Astfel, se respecta personalitatea subiectelor de drept care vor avea intr-adevar calitatea de beneficiari, iar nu de siluiti.

Jurisprudenta comentata

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, Decizia nr. 2180/2011 Nota de Drd. Dumitru Daniel Serban

Conform art. 146 C.proc.civ., partile vor putea fi indatorate, dupa inchiderea dezbaterilor, sa depuna concluzii scrise sau prescurtari scrise, semnate de ele, a sustinerilor lor verbale, putand depune concluziile sau prescurtarile chiar fara sa fie obligate. Textul limiteaza expres continutul concluziilor scrise doar la „sustinerile verbale”, caci, numai cu privire la acestea, partea adversa si-a putut formula apararile. Instanta de fond nu avea nicio obligatie legala de a repune cauza pe rol pentru a pune in discutia partilor alte exceptii si aparari care nu au fost invocate in termen legal, conform art. 136 C.proc.civ.

Articole

Titlu: Restrangerea exercitiului unor drepturi si principiul proportionalitatii Autor: Judecator, Lector univ. dr. Marius Andreescu

Jurisprudenta instantei noastre constitutionale nu este generoasa si nici edificatoare in aplicarea si interpretarea principiului proportionalitatii in materia garantarii drepturilor si libertatilor fundamentale, ceea ce demonstreaza ca proportionalitatea, ca principiu al dreptului in general si al dreptului constitutional in special, nu suscita inca un obiect major de preocupare al jurisprudentei.

Jurisprudenta comentata

Tribunalul Mures, Sectia penala, Sentinta nr. 129/2009 Nota de Procuror Cristian-Valentin Stefan

Atat vatamarea corporala grava cu punerea in primejdie a vietii victimei, cat si tentativa la omor implica, in legatura cu elementul lor material, acte de agresiune fizica exercitate asupra subiectului pasiv. Apoi, infractiunea de vatamare corporala grava presupune, in varianta analizata, ca activitatea subiectului activ sa fi creat posibilitatea obiectiva, concreta si reala ca subiectul pasiv sa inceteze din viata. O asemenea imprejurare este specifica si tentativei la infractiunea de omor. In schimb, in timp ce infractiunea de vatamare corporala grava se caracterizeaza, in privinta formei de vinovatie, prin praeterintentie (faptuitorul lezeaza integritatea corporala sau sanatatea victimei cu intentie, dar starea de pericol pentru viata acesteia ii este imputabila cu titlu de culpa), infractiunea de omor se comite cu intentie. In consecinta, aprecierea ce trebuie facuta poarta asupra atitudinii psihice a faptuitorului raportat la urmarea imediata (concretizata in punerea in primejdie a vietii victimei) si impune, totodata, o analiza a materialitatii faptei savarsite. Fapta inculpatului – aflat intr-un local deschis, in care erau prezente mai multe persoane – de a-i aplica partii vatamate o lovitura de cutit in zona abdominala, provocandu-i o plaga injunghiata cu eviscerare de colon, ce i-a pus viata in pericol, constituie tentativa la infractiunea de omor calificat, savarsita cu intentie indirecta, prevazuta de art. 20 raportat la art. 174, 175 lit. i) C.pen.

Articole

Titlu: Fapta de vatamare a fatului incriminata prin Noul Cod penal Autor: Prof. univ. dr. Valerian Cioclei

Infractiunea de vatamare a fatului este o noutate nu numai pentru legislatia noastra, ci se situeaza in avangarda legislatiei penale europene (…) era necesara. Consider ca aceasta infractiune este, in linii generale, in masura sa ofere protectia necesara unor valori incontestabile, dar ignorate anterior de legiuitor.

Sinteze de jurisprudenta – mai 2011

Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Instante Penale Internationale

In cadrul rubricii IADUER, conf. univ. dr. Mihai Sandru si judecator Dragos Calin prezinta procedura de urmat de instanta dupa primirea raspunsului Curtii de Justitie la intrebarile preliminare. Materialul reprezinta continuarea articolului publicat in CJ nr. 6/2011 si contine analiza unora dintre hotararile nationale pronuntate dupa ce CJUE a raspuns prin hotarare preliminara sau ordonanta motivata.

ELSA Bucuresti prezinta un eseu al Anei-Maria Ghinet, studenta in anul III la Facultatea de Drept, premiat cu locul I in cadrul unui concurs de eseuri cu tematica „Libia si obligatia de a proteja” organizat de ELSA Bucuresti si BISMUN.

Vizitează site-ul revistei »