s Curierul Judiciar - numărul 4 din aprilie 2011

Index reviste

Revista de Drept Social

Vezi toate numerele

Revista Română de Dreptul Muncii

Vezi toate numerele

Curierul Judiciar

Vezi toate numerele

Dreptul

Vezi toate numerele

Raporturi de Muncă

Vezi toate numerele

Curierul Judiciar - numărul 4 din aprilie 2011

C. H. Beck

Cuprins

Editoral

Tudorel ToaderControverse privind desemnarea judecatorilor constitutionali

Curier legislativ 16 martie – 17 aprilie 2011

Romania in fata CEDO

Cornelia Popa c. Romania  cu nota de Radu Chirita

Jurisprudenta comentata

Tribunalul Brasov, Sectia comerciala, Sentinta nr. 140/2010 Nota de Drd. Dragos Calin

Hotararea AGEA de aprobare a retragerii de la tranzactionare, ca de altfel si hotararea adoptata in conditiile art. 134 din Legea nr. 31/1990, prin efectul legii contine o oferta de rascumparare a propriilor actiuni, adresata actionarilor care nu au votat in favoarea acestei hotarari. Depunerea cererii de retragere de catre actionarul indreptatit, marcheaza atat momentul incheierii unui raport juridic in baza caruia societatea isi rascumpara propriile actiuni, cat si transformarea calitatii de actionar in creditor al respectivei societati, creanta fiind egala cu valoarea pachetului de actiuni – obiect al cererii de retragere.

Articole

1. Titlu: Contractul ca instrument de manipulare Autor: Prof. univ. dr. Gheorghe Piperea

Contractul, ca si legea si sistemul judiciar, in ansamblu, poate fi manipulat. Contractul poate fi instrumentul abuzului, poate da o aparenta de legalitate intereselor meschine, fraudei, profitului ilicit etc. si poate „cimenta” inegalitatile sociale si economice. Inegalitatile nu sunt interzise in sine, pentru ca nu sunt rele in sine. Oamenii nu sunt egali, pentru ca sunt diferiti. Oameni au dreptul sa fie diferiti. Hazardul ne pune in mana carti de joc diferite. Nu este ilicit sau contrar regulilor jocului faptul de a juca dur sau manipulatoriu, fara sa ai, de fapt, carti bune in mana (in limbaj de poker, aceasta tehnica se numeste „cacialma”), ci faptul de a trisa.

2. Titlu: Infractiunea de manipulare a pietei de capital prin tranzactionare Autor: Avocat Asociat Angela Chiriches, Jurist Danut Porumb

Conceptul actual de piata de capital prezinta interes atat pentru investitorii sofisticati, cat si pentru micii investitori care, deopotriva, animati de interesul obtinerii unui castig, aleg sa-si directioneze disponibilitatile financiare catre aceasta piata, elementul mobilizator fundamental fiind dat de increderea manifestata fata de instrumentele financiare. Însa aceasta incredere nu se poate pastra decat cu efortul sanctionarii faptelor de manipulare a pietei de capital, conform prevederilor legii penale.

Jurisprudenta comentata

Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VI-a comerciala, Decizia nr. 521/2010 Nota de Lector univ. dr. Adriana Almasan si Judecator Cosmin Mihaianu

In masura in care instanta de recurs a stabilit ca a intervenit intreruperea cursului prescriptiei prin recunoasterea dreptului, facuta in conditiile art. 16 alin. (1) lit. a) din Decretul nr. 167/1958, instanta care rejudeca pricina nu poate da preeminenta rezultatelor expertizei, in concurs cu marturisirea, a carei putere probatorie a fost deja evaluata in decizia de casare.

Articole

1. Titlu: Coordonarea sistemelor de securitate sociala din perspectiva Conventiei europene de securitate sociala elaborata de Consiliului Europei Autor: Conf. univ. dr. Claudia Ana Moarcas Costea

Migratia, in contextul securitatii sociale, trebuie inteleasa intr-un sens foarte larg: ea ii include pe acei oameni care hotarasc sa paraseasca un stat si sa se mute definitiv in altul. Se refera de asemenea la cei care locuiesc intr-un stat, dar muncesc in altul, revenind in statul de resedinta zilnic, saptamanal, lunar sau doar o data pe an. Ii mai cuprinde pe cei care locuiesc intr-o tara (X), muncesc in alta (Y) si desfasoara activitati independente intr-o a treia tara (Z). Cei care sunt trimisi de angajatorii lor sa lucreze temporar in alta tara sunt si ei considerati migranti din punct de vedere al securitatii sociale. De fapt, in acest context, „migratia” include orice situatie in care o persoana trece granita. Chiar turistii si cei care isi petrec vacantele in strainatate pot fi considerati migranti din perspectiva securitatii sociale.

2. Titlu: Medierea ca modalitate de solutionare a litigiilor Autor: Avocat Andreea Dumitrescu

Odata ce procedura medierii este „oficializata” de Legea nr. 192/2006 si noile reglementari civile si penale, cea mai buna metoda de a incetateni acest demers ca un mijloc eficient prin care se pot solutiona unele diferende de ordin juridic, il reprezinta educarea publicului larg in acest sens, caruia trebuie sa ii fie puse la dispozitie cat mai multe informatii asupra avantajelor dar si a dezavantajelor caii amiabile.

Jurisprudenta comentata

Curtea Constitutionala, Decizia nr. 53/2011 (M.Of. nr. 90/03.02.2011) Nota de Drd. Bogdan Dima

Ca urmare a sesizarii de neconstitutionalitate formulate impotriva Hotararii Plenului Senatului nr. 43/22.12.2010 privind validarea magistratilor alesi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, Curtea Constitutionala a admis sesizarea si a constatat ca respectiva hotarare este neconstitutionala. In opinia Curtii, faptul ca trei dintre magistratii alesi ca membri ai CSM au obtinut al doilea mandat a incalcat dispozitiile exprese ale art. 51 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata. Ca urmare a acestei constatari, hotararea de validare a membrilor alesi ai CSM a fost declarata neconstitutionala pentru ca incalca art. 1 alin. (5) din Constitutia Romaniei.

Articole

Titlu: Rolul autoritatilor in garantarea dreptului la relatii personale dintre parinti si copii dupa divort Autor: Conf. univ. dr. Milena Tomescu

In aplicarea cadrului legal existent, care contine dispozitii flexibile in materie, autoritatile trebuie sa joace un rol sporit in dispunerea unor masuri de natura celor considerate adecvate de instanta europeana. Bineinteles, aceste masuri trebuie analizate in raport cu circumstantele concrete ale fiecarei cauze, dar intelegerea si cooperarea dintre persoanele care participa la indeplinirea lor constituie un factor extrem de important ce trebuie avut in vedere in astfel de situatii.

Jurisprudenta comentata

Curtea de Apel Pitesti, Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie, Decizia nr. 838/2010 Nota de Judecator dr. Marius Andreescu

Prin decizia penala nr. 838/21.12.2010 s-a dispus respingerea ca nefondate a recursurilor declarate de inculpatii I.G. si I.A. impotriva deciziei penale nr. 185/10.11.2010 pronuntata de Tribunalul Valcea. In esenta s-a retinut ca inculpatii au fost trimisi in judecata si condamnati de prima instanta, Judecatoria Ramnicu Valcea, prin sentinta penala nr. 264/31.03.2010 pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 208 alin. (1) C.pen., raportat la art. 209 alin. (1) lit. a)-e) C.pen., cu aplicarea art. 37 lit. b) C.pen. si a dispozitiilor art. 74 alin. (1) lit. c) si art. 76 alin. (1) lit. c) C.pen. Impotriva acestei sentinte, in termen legal au declarat apel inculpatii. Apelantii critica sentinta sub aspectul individualizarii judiciare a pedepselor, acestia motivand ca instanta nu a dat eficienta cuvenita elementelor de circumstantiere personala, cu deosebire atitudinea sincera in fata autoritatilor penale si solicita in consecinta reducerea cuantumului pedepselor aplicate.

Articole

Titlu: Consideratii privind intreruperea a cursului prescriptiei executarii pedepsei in cazul emiterii mandatului european de arestare Autor: Judecator Mihaela Patraus

Daca in ceea ce priveste extradarea, cererea de extradare in vederea executarii unei pedepsei definitive intrerupe cursul prescriptiei executarii pedepsei, conform art. 35 alin. (2) din Legea nr. 302/2004, modificata, nu aceeasi este situatia in cazul emiterii mandatului de executare si, evident, a mandatului european de arestare, care nu intrerup cursul prescriptiei executarii pedepsei.

Sinteze de jurisprudenta – februarie 2011

Curtea Constitutionala

Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Instante Penale Internationale

O a doua rubrica nou introdusa prin acest numar este IADUER, acronim pentru proiectul realizat de Centrul de Studii de Drept European al Institutului de Cercetari Juridice al Academiei Romane si Asociatia Forumul Judecatorilor. Rubrica cuprinde spete care ridica probleme de interpretare si aplicare a dreptului Uniunii Europene de catre instantele din Romania si este realizata de conf. univ. dr. Mihai Şandru. In acest numar, este analizat actul de procedura national prin care se dispune sesizarea CJUE cu o trimitere preliminara, cu privire speciala asupra cauzei Nisipeanu, C-263/10 ELSA BucurestiVoluntariatul. Cheia pentru succes: „Nu sustine nimeni ca implicarea, comunicarea, proiectele extrascolare sunt cheia spre rezolvarea tuturor problemelor, insa sunt un punct de inceput spre o societate mai buna”

Vizitează site-ul revistei »